Ayurvedische massage

ayurvedische

 

Ayurveda, wat betekent dat?

Zo’n vijf à zesduizend jaar geleden heeft Ayurveda zijn oorsprong gevonden in India en wordt gezien als het oudste geneeskundig- en gezondheidssysteem. Ayurveda betekent levens-kennis, “ayu” staat voor leven en “veda” betekent kennis. Bij Ayurveda gaat het om het genezen van ziekten, maar ook om het voorkomen ervan. Ayurveda leert ons dat je door een bepaalde levenswijze niet alleen ziekten kunt voorkomen, verlichten of genezen, maar dat we ook meer inzicht kunnen krijgen in onszelf en de wereld om ons heen. Het gevolg is; je leidt een harmonieus, lang en gezond bestaan, waarbij je het beste uit het leven haalt. De Ayurvedische levensstijl maakt hierbij gebruik van voeding, kruiden, gezondheidsproducten, yoga, meditatie, massagetechnieken en reinigingsmethoden.

 

Zoals ik reeds meerdere malen heb vernoemd op deze site zijn lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden. Er kan geen geestelijke gezondheid zijn zonder lichamelijke gezondheid en andersom. Onze gevoelens en gedachten hebben evenveel waarde als de symptomen die lichamelijke ziekten veroorzaken. Alle twee zijn ze volgens de Ayurveda een gevolg van het uit balans raken of zijn van een persoon. Daarom is de algemene levensstijl van groot belang. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen persoonlijke, unieke aanleg, constitutie genaamd (ware natuur). Ayurveda noemt de plek in onszelf waar de ware natuur huist Prakruti. Onze Prakruti blijft ons hele leven hetzelfde, min of meer onze ware constitutie.

 

De voorschriften voor de levenswijze zijn uniek en moeten passen bij een persoon. Om gezond te zijn en te blijven zou je dus bepaalde voedingsmiddelen moeten gebruiken of juist vermijden, horende bij jouw aanleg. Ook lichaamsbeweging moet specifiek op jouw aanleg zijn afgesteld. Je aanleg bepaalt heel veel; je persoonlijkheid, hoe je omgaat met anderen en de dingen om je heen, je lichaamsbouw, je gesteldheid, je natuur en je zwakheden.

 

Centraal in Ayurveda is de leer van de 5 elementen, nl. aarde, water, vuur, lucht en ether. In de mens zijn alle elementen vertegenwoordigd, doch meestal is er één dominante van 1 of meerdere elementen.

 

Twee van de vijf elementen gecombineerd in paren vormen drie dynamische krachten, de drie Dosha’s (= dat wat verandert), nl.:

  • Vata, waarbij de elementen lucht en ether overheersen;
  • Pitta, waarbij de elementen vuur en water dominant zijn;
  • Kapha, waarbij water en aarde de hoofdrol spelen.

 

Verder zijn er nog combinaties van bovenstaande Dosha’s mogelijk.

Een tijdelijke toestand, of onze situatie op het moment noemt Ayurveda Vikruti. Aan de hand van een vragenlijst wordt de constitutie gesteld (Prakruti, is dus de ware natuur). Om vast te stellen of en welke Dosha’s uit balans zijn wordt een tweede vragenlijst doorgenomen (Vikruti, is dus de tijdelijke constitutie). De massage wordt hieraan aangepast en de cliënt ontvangt zijn/haar advies m.b.t. zijn levenswijze.

 

De Ayurvedische massage

De Ayurvedische massage is één van de behandelmethodes die deel uitmaken van de Ayurvedische levensstijl oftewel het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda. Kenmerkend voor de Ayurvedische massage is de warme kruidenolie, die met zorg is samengesteld en zelfs aangevuld wordt met een aantal druppels etherische oliën, naar keuze en passend bij de Dosha. Deze olie heeft een smerende en medicinale werking, zorgt voor extra diepe ontspanning, wordt afgestemd op eventuele klachten en rijkelijk aangebracht. De massage is meestal een totale lichaamsmassage (maar deelmassage is ook mogelijk) inclusief hoofdmassage, waarbij alle Marma’s (de 108 punten voor innerlijke afstemming) worden aangeraakt.

 

Welke uitwerkingen kan de massage bewerkstelligen?

• Hij maakt emotionele blokkades los en heft de verstoring van de energiestromen op, waardoor de energie vrijer kan stromen;

• Hij verbetert de weerstand;

• Hij bevordert de bloedsomloop;

• Hij activeert het lymfesysteem;

• Hij voert afvalstoffen af;

• Hij legt contact tussen eigen lichaam en innerlijk (lichaamsbewustwording);

• Hij ontspant de gewrichten en verlicht spierspanning;

• Hij geeft rust en bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid;

• Hij stimuleert het zichzelf genezend vermogen;

Kortom hij reinigt, ontspant en voedt het fysieke lichaam en leidt tot harmonisatie van lichaam en geest.

 

De massage vindt vanuit stilte en overgave plaats. Uitgaande van een massage voor het gehele lichaam en inclusief bespreken van de invullijst(en) en klachten, duurt een consult ongeveer anderhalf à twee uur. Na de massage is het aan te bevelen om de rust zoveel mogelijk te bewaren, stress te vermijden en veel te drinken (dit bevordert de afvoer van afvalstoffen) en de olie nog enige tijd in te laten trekken alvorens ze af te spoelen.

 

Een Ayurvedische massage kunt u boeken voor:

• Het gehele lichaam, voor en achterzijde, inclusief gezicht/hoofd.

 

Alle massages  Klassieke massage  Hot stone massage  Ontspanningsmassage