Nieuwsbrief April 2017 – Loslaten

In mijn praktijk ontdek ik steeds meer dat de grootste blokkade om niet in balans te zijn, veroorzaakt wordt door het niet kunnen loslaten. Loslaten van personen die ons dierbaar zijn zoals onze kinderen en onze ouders, maar ook loslaten van gewoontes, gebeurtenissen op je werk, ziekte, teleurstelling etc.

Niet loslaten remt je verder ontwikkeling, je ontplooiing.

Om je verder te ontplooien en te ontdekken zal je eerst moeten leren loslaten….

maar hoe doe je dat??

 

LEVEN IN DE WIJSHEID VAN DE ONZEKERHEID

 

We hopen altijd dat een ander het antwoord heeft…..

Dat het op een andere plek beter zal zijn….

Dat ooit alles duidelijk zal zijn…..

Maar…. dit is wat het is.

Niemand anders heeft het antwoord.

Nergens anders zal het beter zijn.

En alles is er al.

In het diepste van je wezen ligt het antwoord: luister naar je hart,

en weet dat het enige wat je te doen staat is: ‘ZIJN!’

 

‘Tja, ik zou gelukkig en succesvol kunnen zijn als het leven me niet steeds zo dwars zou zitten!’ …. hoeveel van ons voelen dat niet zo? Het mooie is: het leven zal ons altijd dwars blijven zitten, er zullen altijd hobbels en kuilen op onze weg zijn, we zullen altijd voor onverwachte wendingen komen te staan en licht en donker zullen elkaar altijd blijven afwisselen.

En nog mooier: heel vaak hebben we niets te willen en zijn veel dingen ook nog eens niet met ons verstand te begrijpen, ze gebeuren gewoon.

Dat is het leven, dat ons de prachtige kracht van genade leert.

 

Door los te laten hou je het leven niet langer tegen!

 

Maar we zijn niet van die avontuurlijke wezens, we hebben het nu eenmaal niet zo op onzekerheid. Zekerheid is een rode draad door ons leven. We willen het liefst doorlopend weten wat er in het volgende ogenblijk zal gebeuren. We voelen ons goed en veilig in het leven als we kunnen plannen en kunnen begrijpen wat er plaatsvindt. Kunnen we dat niet, dan raken we in de war.

 

Dat is niet zo gek, aangezien we niet geoefend zijn in het omgaan met onzekerheid en verandering, want niemand leert ons dat terwijl het toch de grondslag van het leven is. Opvoeding en onderwijs zijn er doorgaans nog altijd op gericht ons te leren hoe we grip krijgen op het leven, hoe we onze toekomst kunnen plannen en beïnvloeden. Maar is het niet veel zinvoller als we van jongs af aan te leren om te gaan met verandering? Verandering is immers inherent aan het aardse bestaan.

Controle en houvast zijn er definitie altijd tijdelijk en niets meer dan een illusie van de geest.

Heel veel mensen kijken terug en zien dat hun ‘vasthoudende wil’ hun niet het geluk en de rust hebben gebracht waarnaar ze op zoek zijnen schakelen over naar de wat meer ‘loslatende wil’.

We begrijpen steeds beter dat we niets hoeven te worden omdat we alles al zijn, dat we niets hoeven te vinden omdat eigenlijk alles er al is.

Loslaten is de belangrijkste code van de Nieuwe Tijd.

 

Of het gaat om loslaten van iets buiten jezelf of in jezelf; het principe blijft hetzelfde: het gaat erom dat je je gehechtheid opgeeft. Je geeft ruimte aan wezenlijk zijn en werkelijk leven.

Het vereist moed en pit om de weg naar binnen te gaan en het vereist discipline om bij onrust, chaos, moeheid en gebrek aan levenslust, telkens weer uit te zoeken waar jijzelf het leven tegenhoudt en niet in acceptatie bent.

Bewust of spiritueel leven is geen kwestie van je gevoelens of gedachten controleren, maar elk moment weer bewust en zonder verzet ruimte bieden aan de realiteit. Zo wordt je leven echt, ontstaat er ruimte voor realiteit en dus ontspanning, en bereik je een dynamische levenshouding.

 

We zijn geneigd weerstand op te roepen voor emoties als angst, woede, frustratie of verdriet. We willen niet weten dat we ze hebben en willen ze niet voelen. Onderdrukken en verstoppen wordt dan ook vaak verward met loslaten.

Loslaten doe je door een bepaald gevoel juist toe te laten!

Heb niet de wens de pijnlijke emoties los te laten maar laat het gevecht ermee los!

Sta jezelf toe om een heel mens te zijn, met alle positieve én negatieve kanten die bij het mens-zijn horen.

 

Leren loslaten zorgt voor ongelooflijke veranderingen, er gaat een enorm helende kracht van uit, het zorgt voor ontspanning in je leven.

 

Als je een week lang nu eens écht helemaal geen verzet biedt aan alles wat er op je pad komt en alles wat je ervaart, dan zal je merken dat er prachtige veranderingen gaan plaatsvinden.

Problemen lijken in het niets op te lossen (want als je je oordelen over de werkelijkheid hebt losgelaten is er immers geen probleem), je zult je fijner in je lijf voelen, je wordt energieker en je ziet er beter uit.

Mensen zullen anders op je gaan reageren. Je krijgt met allerlei bijzondere toevalligheden te maken en zult merken dat heel veel dingen ineens veel gemakkelijker gaan. Dat komt omdat je door een loslatende en meer accepterende levenshouding een grote blokkade wegneemt waardoor je energie weer vrij kan stromen.

 

Loslaten is niet te oefenen……, je moet het gewoon doen!

 

Door los te laten hou je het leven niet langer tegen. Als je stopt met alles wat er gebeurt te willen veranderen, controleren en beheersen, zal je merken dat weerstanden verdwijnen en de dingen zich als vanzelf regelen. Laat al je concepten en ideeën over jezelf, je leven, het leven, je lichaam en vooral ook anderen los.

Zie, voel, ruik, proef het leven zoals het nu is.

 

Geniet van het moment, hoe de dingen ook aflopen! Dat is leven in wijsheid van de onzekerheid.

Het is niet zo eng als het lijkt, het valt allemaal reuze mee. Nogmaals, loslaten is niet te oefenen, je moet het op een gegeven moment gewoon besluiten te gaan doen.

Op het moment dat je de controle loslaat en vol in de werkelijkheid stapt, ga je jouw leven écht op een heel andere manier ervaren.

Hier enkele praktische manieren om te leren loslaten:

  • Ga bewuster ademen;
  • Geef de controle op: ontsla jezelf als manager van het universum;
  • Heb vertrouwen dat er best voor je gezorgd zal worden als je de controle loslaat;
  • Realiseer je dat je goed bent zoals je bent en dat alles is zoals het is met een heel goede reden;
  • Hou het leven niet op een afstand met rationalisaties;
  • Schrap het woordje ‘maar’ uit je dagelijkse taalgebruik;
  • Kritiseer niet, maar accepteer.

 

De Boeddhistische levensleer blijft voor mij het mooist en duidelijk als het gaat om loslaten. Een Boeddhistische leermeester zei ooit dat ‘veel loslaten veel vrede betekent en alles loslaten, alle vrede’.

 

Praktijk-SCA

Dieny Winter