Nieuwsbrief juni 2018 – Reis naar Kaapstad
Nieuwsbrief juni 2018
Net terug van mijn reis naar Kaapstad in Zuid-Afrika, zit ik achter de computer, zoekende naar de woorden die kunnen beschrijven welke indrukken ik heb opgedaan tijdens deze reis. Enorm véél indrukken…. heftige, vrolijke, verbazingwekkende, liefdevolle, noem maar op. Ik weet niet waar ik beginnen moet, maar zal het toch proberen.
Zoals ik in de Nieuwsbrief van eind 2017 schreef, had de Stichting Braille Without Borders (BWB) problemen met de overheid. Helaas heeft dit tot resultaat gehad dat de stichting overgedragen diende te worden aan de regering en Sabriye en Paul geen zeggenschap meer hebben. Nu zijn ze inmiddels gestart met een nieuwe blindenschool in Zuid India, volgens hetzelfde concept van de school in Tibet. Echter…. hier heb ik niet de binding mee die ik met BWB had. De stichting Kerala heeft het hier overgenomen en ik vind het ietwat te commercieel worden. Dat heeft mij doen besloten om op zoek te gaan naar een ander donatieproject. Uiteraard blijf ik Kerala volgen en zal zo af en toe wel iets aan donatie toesturen.
Sinds enkele jaren wordt ik uitgenodigd om een lezing bij te wonen over ergotherapie in de Hogeschool Zuid. De persoon die hier de presentatie geeft moedigde me aan eens naar Zuid-Afrika, Kaapstad te komen. Hij woont in Zuid-Afrika en is hier jaren geleden gestart met een stichting genaamd G.A.P.A. , Grandmothers Against Poverty and Aids.
Tijdens een van de lezingen in Heerlen toonde hij een tweetal filmpjes over GAPA die mij danig raakten. Een film van de oma’s (tussen de 30 en 40 vrouwen) die de kinderen (meestal weeskinderen) in de townships (krottenwijken, gelegen aan de rand van Kaapstad) opvangen, te eten geven, zorgen dat zij hun medicijnen krijgen maar vooral liefde, geborgenheid en bescherming geven. Geweldig hoe ze dat doen. Maar toen zag ik het 2de filmpje, nu van de kinderen. Kinderen die lachen, plezier hebben met elkaar en zich opgevangen en geliefd voelen. Dat was voor mij de druppel….. kinderen nemen een hele grote plaats in mijn hart….in zij zijn de toekomst!!
Welnu, eind mei was het dan zover…. wij vertrokken naar Kaapstad. Er werd een afspraak gemaakt met GAPA om hun te bezoeken. De 1ste afspraak kon niet doorgaan…. het was te gevaarlijk. Er waren nl. 10 taxichauffeurs vermoord en de politie had het hele gebied afgesloten. 2de poging volgde op de maandag erna en we reden met z’n vijven richting de townships. Best spannend… want vele bewoners zien je als “pottenkijker” en dat is begrijpelijk. De “woningen” bestaan uit golfplaten of afvalhout. Toiletten zijn er niet, althans aan de rand van de wijken heb je wat houten gebouwtjes die er dienst voor doen. Armoedige, schamele omstandigheden waarin ca. 300.000 mensen wonen…. kilometers lang rekt de wijk zich uit langs de autobaan.
Dan komen we bij GAPA aan, de automatische rolpoort wordt opengedaan en wij parkeren de auto. We gaan binnen in het ontmoetingsgebouw en dan overvalt je een positieve energie van de grannies, die een welkomstlied voor ons zingen, (zie film 1).
Zittend in een kring vertellen de oma’s welke taak ze hebben binnen GAPA en krijg ik steeds meer bewondering voor ze. Het werk wat zij verrichten valt niet mee, is vaak zeer emotioneel en heftig. Bedenk dat jonge meisjes geen geld hebben om maandverband te kopen, het is of geld voor eten of voor maandverband. Ze kiezen dan uiteraard voor eten, maar dat betekent weer dat ze tijdens hun periode niet naar school kunnen gaan. Dit zijn voor ons onvoorstelbare dilemma’s. Een van de oma is in het verleden verkracht door haar eigen kleinzoon. Zoiets is bij ons niet voor te stellen. Maar verveling en gebrek aan werk en dus ook geld brengt sommigen op vreemde gedachten. Is dus ook niet vreemd te vinden datde criminaliteit in Kaapstad hoog is.
Dan stellen wij ons ook voor en overhandig ik hen dat waarvoor ik deze reis heb gemaakt…. de donatie. Ik ben echt ontroerd, maar ik niet alleen…. enkele van de oma’s hebben de tranen in de ogen staan en ze bedanken me wel tig keer. Moet wel even erbij vertellen wat de donatie is en dat dankzij een
groot aanvullend bedrag van 2 goede vrienden, het bedrag is verhoogd, het is nl.: een half jaar radio-slot, hetgeen GAPA de mogelijkheid geeft om over alle townships verspreidt via de radio informatie door te geven
omtrent gezondheid en welzijn; opvoeding; onderwijs; voeding; maatschappelijke kwesties etc. …. mooi en heel zinvol… toch??
Te zien en horen op film 2 (overhandiging) en film 3 (dankwoord van een oma, namens de groep).
Ik vind het heel fijn en belangrijk om het project met eigen ogen te zien, te voelen wat het voor de weeskinderen betekent en te horen dat de oma’s bepalen hoe en wat er gebeurd binnen GAPA. Dat vind ik heel belangrijk, want wie zijn wij om hun de wet voor te schrijven, zij weten als geen ander waaraan behoefte is en waaraan de donaties besteed worden.
Na deze ronde kregen we een kop soep aangeboden, gemaakt van de gewassen uit hun eigen moestuin, en kwamen de kinderen (ca. 130 tot 140) druppelsgewijs binnen om hun bakje soep met een boterham te halen (is trouwens vaak het enige wat ze te eten krijgen op een dag).
Er was nog tijd om de 2 klaslokalen te bekijken, de “zeecontainer” waarin de oma’s kleding maken voor de kinderen, sieraden, tassen en andere verkoopartikelen maken, en de moestuin. Buiten speelden en voetbalden de kinderen en wilden graag op de foto.
Een jochie stal mijn hart…… is wel te zien waarom…Dit is de reden waarom ik mijn donaties doe aan dit project. Hier doe ik het voor!!!
Ik hoop dat u allen het eens bent met mijn keuze en zie u graag terug in mijn Praktijk-SCA voor een Massage of een Reiki-behandeling, gewoon omdat het u goed doet…. of omdat hierdoor het lichaam, geest en ziel weer in balans komt.
Ik sluit af met een gevoel dat ik de juiste keuze heb gemaakt en groet u allen met veel liefde…
Praktijk-SCA
Dieny Winter
Film 1: https://drive.google.com/file/d/1grGDnDWJnCWDl1wqQ_rNrEk3UuFKC4FS/view
Film 2: https://drive.google.com/file/d/1GH4ffiVpfDWMaOPr0fuFaTx0s7ozaVrw/view
Film 3: https://drive.google.com/file/d/15PffuqYnDNn3NCj63Ah4aHrnfdm80MyS/view