Hot stone massage

Welke resultaten kan een Hot Stone massage bieden?

 

Hot Stone massage is een oude rituele massagevorm, die zijn oorsprong vindt in vele culturen waaronder Azië en India. Hier vormden de Hot Stones een voorloper van de accupunctuur.

Hot Stone massage is op dit moment zeer in trek en past in de moderne tijd vol cosmetica, massage en fitness.

Dit komt omdat de massage breed inzetbaar is, sterke ontspanning geeft en bijdraagt aan een verhoging van het gevoel van welbehagen.

Een Hot Stone massage activeert een groot aantal lichaamsprocessen en bereikt bijna alle aspecten van het organisme. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn:

  • Betere doorbloeding;
  • Betere doorstroming van het lymfestelsel;
  • Afvoer van slakken en afvalstoffen;
  • Ontspannen van gespannen spieren;
  • Inzetbaar bij gewrichtsproblemen, rugklachten en spierpijn;
  • Rustgevende werking bij stress;
  • Verzachten van bijwerkingen van stress, zoals hoofdpijn, slapeloosheid, problemen met de spijsvertering;
  • Versterking van het immuunsysteem.

Deze korte lijst geeft slechts de belangrijkste werking van de massage weer.

De combinatie van de oerkracht van de stenen, het werken met warmte en de massage werkt ontspannend en bevordert de stofwisseling in het weefsel. Vooral de weefsels met een langzame stofwisseling profiteren hiervan, zoals pezen, banden en bindweefsel. De rek van deze weefsels en de wendbaarheid van de gewrichten wordt groter. De behandeling maakt de bloedvaten wijder, wat de doorbloeding bevordert. Hierdoor krijgt het weefsel meer zuurstof en voedingsstoffen, meer afweercellen en antistoffen. Dit begunstigt het lymfestelsel en het immuunsysteem en bevordert de afvoer van stofwisselingsproducten. De spieren ontspannen en pijn vermindert. Mensen die last hebben van chronisch koude handen en voeten behaalden opmerkelijke resultaten met deze massage. Dit is te verklaren door de positieve invloed van deze therapie op ons energieverdeelsysteem (bekend uit de Chinese gezondheidsleer).

Op het niveau van gevoel, geest en denken lost de Hot Stone massage energetische blokkades op, zodat we op een diep niveau kunnen loslaten en ons kunnen ontspannen. De massage stimuleert in breder verband de aanrakingsgevoelige zenuwen, kalmeert het vegetatieve zenuwstelsel en vermindert de sporen die stress in het lichaam achterlaat.

Hoe gaat een Hot Stone massage in zijn werk?

 

Tijdens een Hot Stone massage wordt het te masseren lichaamsdeel (rug, benen of armen, decolleté etc.) ingewreven met massageolie, waarna de huid licht gemasseerd wordt.

Hierna volgt een massage met basaltstenen, welke op een aangename temperatuur zijn gebracht.

De stenen verwarmen het lichaam plaatselijk, zij stimuleren processen en kunnen daarom ontgiften, genezen, ontspannen en bewust maken.

Door de stenen op specifieke plaatsen te leggen kan het warmte effect ook doelbewust toegepast worden, bijvoorbeeld op chakra’s, meridianen, koude plekken en plaatsen die aandacht nodig hebben.

Een gezichts-/decolletémassage waarbij als alternatief voor de basaltstenen edelsteenstiften gebruikt worden, helpt bij bepaalde aandoeningen, maar is tevens zeer ontspannend:

  • Amethist: helpt bij hoofdpijn, spanningen in de aangezichtspieren en huidverontreinigingen, tevens is deze steen goed voor meditatie en draagt bij tot een diepe innerlijke vrede. De Amethist bevordert zowel ontspanning als helder bewustzijn;
  • Aventurijn: reinigt het bindweefsel en de huid, helpt bij hoofdpijn die het gevolg is van problemen met de stofwisseling en van gespannen zenuwen, en heeft zich bewezen bij een overdaad aan zonnestralen (zonnebrand en zonnesteek). Aventurijn is een van de beste stenen voor het hele hoofd en doet je gezicht stralen. Daarbij verdrijft de steen steeds terugkerende gedachten en draagt hij zo bij aan een diepere ontspanning.
  • Bergkristal: is heel geschikt voor het in evenwicht brengen van energieën. Door de positieve invloed op de zenuwen geeft het kristal ontspanning waar te veel energie is. In zones met weinig energie werkt bergkristal juist stimulerend, precies in de goede richting. Bergkristal is geliefd voor gezichtsmassage wegens de ophelderende eigenschappen en is vooral heerlijk rond het gebied van de ogen.
  • Rozenkwarts: wekt de doorbloeding van de huid op. De huid ziet er na een behandeling van rozenkwarts rozig en fris uit en voelt zacht aan. Rozenkwarts verstrekt de liefde voor onszelf en helpt ons zo onszelf te accepteren zoals we zijn.
Mogelijkheden? De mogelijkheden die er zijn m.b.t. de Hot Stone massage:

  • achterkant lichaam (dus ook armen en benen) (60min.);
  • gehele lichaam (90min.);
  • gezicht en decolleté (30min.);
  • Hot Stone massage met een Tibetaaans tintje.

 

Alle massages  Klassieke massage  Ontspanningsmassage  Ayurvedische massage